Ar žinote, kas labiausiai griauna jūsų kelią siekiant karjeros IT srityje? Ne, ne įmonės ir ne konkurentai, o įsitikinimai!

 

Lietuvių kalbos žodyne įsitikinimas yra apibūdinamas taip: įsitikinimas yra tikėjimo dalykas ten, kur nėra akivaizdumo. Vadinasi, galime patikėti dalykais, kurie net neturi reikiamo pagrindimo. Netikite? Kaip dažnai sakoma: visada arba niekada, remdamiesi vos viena žmogaus istorija, vienu darbo skelbimu ir pan.? Generalizavimas tikrai kenkia, nes apriboja. Nieko tokio! Įsitikinimai turi labai puikią savybę – jie sugriaunami, jei tik to panorėsite.

Norime įvardinti keletą pagrindinių įsitikinimų, kuriuos tenka išgirsti iš ketinančių persikvalifkuoti žmonių arba tai jau padariusių. Taip pat paaiškinsime kiekvieną įsitikinimą, kodėl jie taip ir turi likti įsitikinimais, o ne lemiančiais veiksniais siekiant persikvalifikuoti į IT.

 

Man 50 metų, ar TECH pasaulis manęs nori?

Tiesą pasakius, tarp 2008 ir 2015 metų pasaulyje aidėjo kalbos apie tai, kad Silicio slėnyje vyresnio amžiaus darbuotojai buvo atleidžiami ir pakeičiami jaunesniais. Kai kurie žmonės netgi darydavosi plastines operacijas tam, kad atrodytų jaunesni ir nebūtų atleidžiami. Kraupu, tiesa? Tačiau, anot Visier.com pateiktų duomenų, IT turi susikaupusių mitų, kuriuos lengva sugriauti pasikliovus duomenis. Vienas tokių mitų – IT rinka netinkamai elgiasi su vyresnio amžiaus žmonėmis. Šaltinis: www.visier.com/blog/four-common-tech-ageism-myths-debunked/

Vilnius Coding School Karjeros Centras, remiantis darbo su įmonėmis – partnerėmis patirtimi, gali patvirtinti, jog amžius nėra tai, dėl ko apsispręsta kandidato nepriimti į komandą, dažniausiai kritiniu momentu tampa kandidato asmeniai įgūdžiai. Turime pavyzdį, kuriuo mėgstame dalintis su visais abejojančiais. Prieš keletą metų į mūsų mokyklą įžengė Franceška, kuriai tuo metu buvo 57 metai. Franceška neberadusi džiaugsmo savajame darbe, nusprendė persikvalifikuoti ir sėkmingai pabaigusi mokymus, Karjeros centro pagalba įsidarbino SEB banke! Franceška sako: „šios srities atstovai ne gimė genijais, o jais tapo dėl įdėtų pastangų ir sunkaus darbo. Jei sugebėjo Jie, tai kuo prastesnis Tu?.“ Visą Frančeskos atsiliepimą skaitykite čia.

Ribas susikuriame mes patys. Todėl norime patarti – jei vis dar abejojate ar turite ką pasiūlyti IT rinkai būdami vyresnio amžiaus, nedelsiant ant lapo popieriaus užsirašykite bent tris argumentus, kurie išryškins jūsų ir tik jūsų talentus bei gebėjimus. Nustebsite pamatę, kokius lobius savyje slepiate ir kiek daug iš tikrųjų turite pasiūlyti įžengus į naują rinką!

 

Frančeska Dobrovolskytė kartu su Vilnius Coding School lektoriais, mokymų baigimo dieną.

 

Ar moterys gali programuoti, o vyrai tapti UX/UI dizaineriais?

Taip ir dar kartą taip! Kai tokie įsitikinimai praslysta iš žmonių lūpų, dažnai mėgstame sakyti: visų pirma, jūs esate žmogus, todėl dabar pasikalbėkime apie tai, o ką jūs mėgstate veikti?

Antras patarimas: neleiskite įsitikinimams nulemti likimo, būkite patys jo šeimininkais ir rinkitės tik tai, kas jus žavi, kas traukia, kas miela ir kas „veža“, kad į darbą eitumėte su plačiausia šypsena!

 

Pradedantieji specialistai IT rinkai nereikalingi.

Tai yra melas, kuriuo lengva patikėti norint nusimesti atsakomybę nuo savęs, kai nepavyksta rasti darbo. Suprantame, kad skamba griežtai, tačiau esame pastebėję tendenciją, jog pastarosios nuomonės įsikibę laikosi ne tie, kurie žengia „ekstra mylią“, o tie, kurie laukia kol darbas ateis pats. Deja, turime nuvilti arba kaip tik įkvėpti pasakydami, jog pradedančiajam reikia nužygiuoti daugiau žingsnių, kad pavyktų rasti darbą. Tačiau tie kurie užsispiria ir būna atkaklūs – visada randa.

 

Programavimo pagrindų per 6 savaites ir testavimo mokymų alumnai.

 

Mano techninės žinios nulems ar gausiu darbą ar ne.

Taip, techninės žinios yra labai svarbios pradedant karjerą IT srityje, tačiau ne ką mažiau svarbu ar gebate dirbti komandoje, ar turite motyvacijos, ar po mokymų toliau mokotės ir t.t. Vadinasi, yra svarbu ne tik asmens techninės žinios, bet ir minkštieji įgūdžiai. Yra natūralu, jog norime dirbti su žmonėmis, kurie motyvuoti, entuziastingi, greitai mokosi ir įsilieja į komandą.

 

2021 metais, Karjeros centras atliko tyrimą kartu su Vilniaus universiteto mokslininkais, kuriame buvo išsiaiškinta, kas lemia žmogaus sėkmę įsidarbinant IT srityje.

Ištrauka iš tyrimo: „Asmeninių savybių grupės, neįtraukiant techninių įgūdžių, kurias kaip svarbiausias priimant sprendimą dėl įdarbinimo, nurodė didžiausias skaičius atrankų specialistų (10 klausimas): noras tobulėti ir gebėjimas greitai mokytis; domėjimasis profesine sritimi, naujovėmis, iniciatyvumas; bendravimo įgūdžiai; motyvacija dirbti profesijoje, profesiniai tikslai, karjeros vizija, kryptingumas; bendradarbiavimas, komandinis darbas.“

Ne paslaptis, mus visus aplanko negatyvios mintys, tai yra normalu. Mintys, kurios sukasi galvoje gali nulemti baimes, vilties praradimą bei pasitikėjimą savimi. Negatyvios prielaidos, kurias susikuriame patys, ne tik nepadeda, bet ir žlugdo įgyvendinti svajones. Kiekvieno žmogaus apsisprendimo reikalas, kurioms mintims užleis vietą.

 

Jei perskaitęs šį įrašą supratai, kad norėtum išbandyti save IT srityje, užsiregistruok nemokamai konsultacijai apie mokymus! Registraciją rasi ČIA.